Natuurontwikkeling

Sinds vele jaren zijn wij in opdracht van diverse opdrachtgevers bezig met het onderhoud van allerlei waterwegen binnen de regio. De werkzaamheden die wij binnen natuurontwikkeling uitvoeren zijn onder andere oeverbescherming, lop-stuwen plaatsen, duikers vervangen, maaiveld verlagen en meer. Hiervoor werken wij met het juiste materiaal om schades en hinder aan de omgeving te voorkomen. Deze werkzaamheden voeren wij uit zodat er ook in de toekomst nog genoten kan worden van de natuur en ons mooie land.

Met oeverbescherming wordt voorkomen dat er erosie ontstaat door wind, water en/of ijs. Oeverbescherming kan uitgevoerd worden op verschillende manieren en met verschillend materiaal. Naast de materiaalkeuze is de manier van plaatsen en verankeren van de oeverbescherming net zo belangrijk. 

Het plaatsten van een lop-stuw valt ook onder natuurontwikkeling. LOP staat voor Landbouw OntwikkelingsPlan. Hierbij wordt er een stuw geplaatst in een sloot die een agrariër zelf kan en mag bedienen. Zo kan er bijvoorbeeld zelf bepaald worden hoe lang er water vast gehouden moet worden in het gebied of juist niet. Zo kan er in droge en natte periodes gespeeld worden met de stand van het water.

Ook realiseren wij met regelmaat maaiveldverlaging. Het verlagen van het maaiveld is het ontgraven van de bovenste laag van ca. 30 cm, vaak bouwvoor. Dit om een natuurlijkere inrichting van het landschap te verkrijgen. Op deze verlaagde gedeelte is weer plaats voor natschraalgrasland waardoor een vegetatie van bv. knolsteenbreek, echte koekoeksbloem en reukgras kan ontstaan.

Door onze praktische benadering met oog voor flora en fauna zijn wij een kundige en betrouwbare partner voor vele natuurbouw vraagstukken.

Projecten natuurontwikkeling

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en/of advies op maat. Wij helpen u graag verder!